Activiteiten

Nieuwsflits

Jana Arns wint met haar prachtige debuut
Status: het is ingewikkeld
de Prijs Letterkunde Oost-Vlaanderen 2017.
Lezen waarom? Bestel het boek hier!

Ook de opvolger Nergens in het bijzonder bekoort:
‘Ik schiet hier regelmatig bij in de lach, ook al is het niet echt een vrolijke boel. Het is een lach van herkenning. En van bevrijding. (…) Het schuurt, het wrikt, het wil niet, maar toch, omdat de poëzie de zaken zo soepel in zich verenigt blijft de boel heel, dragelijk. (…)
Nergens in het bijzonder is een ijzersterke bundel poëzie, waarin heel wat hedendaagse, overbezette, op de rand van een burn-out bungelende vrouwen (en mannen) zichzelf zullen herkennen, om tegelijk even opgelucht adem te halen.’

– Koen Vergeer, Poëziekrant


 

 

Boekvoorstelling

Zwijgen tot het schraapt

Margreet Schouwenaar

 

Zaterdag 25 mei 2019 om 16 uur
Restaurant Koekenbier, Kennemerstraatweg 16, 1815 LA Alkmaar, bij het podium van REURING, het platform voor literaire ontmoetingen

Programma

o Gastvrouw Alja Spaan modereert de voorstelling.
o Dichters uit het door Schouwenaar opgerichte dichtersgilde treden op.
o Dichteres Margreet Schouwenaar draagt voor uit eigen werk.
o Uitgever Leo Peeraer overhandigt het eerste exemplaar en is aanwezig met de fraai uitgegeven bundels.
o Receptie.

Gratis toegang.
Inschrijven? Mail het aantal aanwezigen en eventuele voorbestelling van het boek aan contact@uitgeverijp.be.

Tango

Ik wend je licht
om de plek te bereiken
waar ik met een enkele stap
kan ontsnappen aan vandaag.
Ik draai naar hier, waar jij,
nabije,
je lippen hebt gedaan.

De wending van je heupen
verwarmt mijn vragen.
Lopen is het enige gaan.
Jij doet er armen bij.
Jij mag me hebben.
Zo steels als innen,
zo zeer naar binnen.

Kijk, zegt geluk, in enkele
stappen wordt bestaan.

Deze negentiende titel in de Parnassusreeks biedt een selectie van het mooiste uit meer dan dertig jaar sprankelend dichterschap van Margreet Schouwenaar. “Schouwenaars dichtstijl”, schrijft Fleur de Meyer in Poëziekrant, “is verhalend en direct door het veelvuldig gebruik van het ik-perspectief. De lezer wordt zonder veel poespas bij het poëtische verhaal betrokken. De vele cesuren, de lichte parlandistische versregels, subtiele klankkleur en harmonieuze ritmiek zorgen voor met vakmanschap beslagen gedichten.”

Jooris Van Hulle verzorgde bij wijze van inleiding een essay over de thema’s in Schouwenaars werk en de receptie van haar poëtica in het Nederlandstalige literaire veld. Remco Ekkers leidt de bundel uit met een persoonlijke evocatie waarin hij Schouwenaar op haar woord neemt.

Voor Margreet Schouwenaar (Schagen, 1955) speelt taal en literatuur een zeer belangrijke rol. In 2009 werd ze stadsdichter van de stad Alkmaar. Van haar hand verschenen gedichten in literaire tijdschriften zoals De Brakke Hond en Hollands Maandblad en ze werd genomineerd voor de Cees Buddingh’prijs in 1991. Ze publiceerde ettelijke dichtbundels en kinderboeken.