Activiteiten

Nieuwsflits

Jana Arns wint met haar prachtige debuut
Status: het is ingewikkeld
de Prijs Letterkunde Oost-Vlaanderen 2017.
Lezen waarom? Bestel het boek hier!

Ook de opvolger Nergens in het bijzonder bekoort:
‘Ik schiet hier regelmatig bij in de lach, ook al is het niet echt een vrolijke boel. Het is een lach van herkenning. En van bevrijding. (…) Het schuurt, het wrikt, het wil niet, maar toch, omdat de poëzie de zaken zo soepel in zich verenigt blijft de boel heel, dragelijk. (…)
Nergens in het bijzonder is een ijzersterke bundel poëzie, waarin heel wat hedendaagse, overbezette, op de rand van een burn-out bungelende vrouwen (en mannen) zichzelf zullen herkennen, om tegelijk even opgelucht adem te halen.’

– Koen Vergeer, Poëziekrant


 

Boekvoorstelling

En de zon fietst door de hemel

52 weergedichten van Karel Sergen
op basis van weerberichten van Frank Deboosere

Het weer zoals u het nooit eerder hoorde.

Wordt het snikheet? Gaat het vriezen of onweren? Voor dichter Karel Sergen maakt het niet uit. Als hij naar Frank Deboosere luistert, laat hij zich graag verrassen door de wervelende woorden en de zinnen van de weerman. Hij selecteerde fragmenten uit diens kleurrijke weerberichten, wikte en schikte tot alles klikte. U leest het mooiste uit meer dan 30 jaar Deboosere. Voor elke week van het jaar is er een weergedicht. Frank Deboosere heeft een passie voor weerfotografie. Van in het begin was hij enthousiast over het poëzieproject. Een uitgelezen kans om u zijn beste weerfoto’s te presenteren.

HAPPENINGS

Dinsdag 16 oktober 2018
Feestelijke boekvoorstelling!
Abdij Keizersberg Leuven  20.00u
Inschrijven gratis, mail naar contact@uitgeverijp.be

Frank Deboosere verzorgt uitzonderlijk zelf de muziek op piano voor en tijdens de voordracht.
Toonmoment met foto’s van de weerman.

www.uitgeverijp.be

Woensdag 24 oktober 2018
VRT-Taalavond
Flageygebouw  Brussel    20.00u

Interview met Frank Deboosere en Karel Sergen. Presentatie door Marcel Vanthilt

www.taalavond.be

Zondag 28 oktober 2018
ARSENAAL/LAZARUS Mechelen 15.00u
Samenwerking met The Life of Mechelen, Stadsgezelschap.

Een 20-tal Mechelaars brengen samen met de auteurs gedichten op het podium.

www.arsenaallazarus.be

Maandag 29 oktober 2018
Boekenbeurs Antwerpen
+ 14.30u – 17.00u: Frank Deboosere en Karel Sergen signeren op de stand van PoëzieCentrum en Uitgeverij P

+ 15.00u – 16.00u: Voorstelling met Frank Deboosere en Karel Sergen (de precieze locatie wordt later bekend gemaakt.) Interview door Johan Van Cauwenberge. Toonmoment weerfoto’s met uitleg door Frank Deboosere.

www.boekenbeurs.be


Boekvoorstelling

Stilte in mij

gedichten: Marleen De Crée
met beeldend werk van Goedele Peeters

Zaterdag  13 oktober 2018 om  20u.
Galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat 70 te Antwerpen

Programma

o Prof. dr. Dirk De Geest (KU Leuven) leidt de bundel in.
o Floris De Rycker, renaissanceluit, speelt muziek van John Dowland.
o Marleen De Crée leest voor.
o Uitgever Leo Peeraer overhandigt de eerste exemplaren.
o Receptie.

Gratis toegang.
Inschrijven? Mail het aantal aanwezigen en eventuele voorbestelling van het boek aan contact@uitgeverijp.be.

Opgedragen aan de onmogelijkheid om woorden te vinden voor de onuitsprekelijke stilte in mij.

De nachten zijn blauw en diep. De tijd droomt, straten glimmen vaag. Er ligt twijfel in de plassen. Een witte stilte glijdt zachtjes in het duister. Dichteres en kunstenares tasten in clair-obscur naar een veruitwendiging van wat binnenin, buiten gehoorafstand, plots barstte.

Er is een afwezige derde die zich niet op het voorplat, maar tussen de plooien van het papier schuilhoudt. Een naam die niet langer de dagen lengt. Tussen al dat wit en duister blozende pioenen voor een raam; ook met ingehouden adem lossen de petalen genadeloos.

De meesterlijke dagboekschetsen en houtsneden van Goedele Peeters zijn het resultaat van een dagelijks ritueel om greep te krijgen op het verlies van haar moeder. Marleen de Crée dichtte de meanders van emotie en plastisch werk tot een symbiose tussen drie vrouwen: de moeder, de grafica en zijzelf.

Laat hier, in de afstand tussen verlangen en gemis, het verleden ingepakt blijven.

Drietalige uitgave met vertaling naar het Frans door Frans De Haes en het Engels door Willem Groenewegen.

Marleen De Crée (Bree, 1941) werd talrijke malen onderscheiden, o.a. met de Provinciale Prijs van Antwerpen voor Poëzie, de Maurice Gilliams- en de August Beernaertprijs (KANTL) en de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen. Zij publiceerde een 25-tal dichtbundels en twee verzamelbundels. Haar gedichten werden opgenomen in talrijke tijdschriften, bloemlezingen en in bibliofiele projecten met grafici en fotografen. Haar poëzie werd vertaald in het Frans, Engels en Duits.

Goedele Peeters (Mortsel, 1960) is docente aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Berchem, geeft workshops en lezingen in binnen- en buitenland en neemt deel aan individuele- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Zij werd regelmatig gelauwerd. Werken van haar zijn in het bezit van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Antwerpen, het Prentenkabinet en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen, het Masereelcentrum, de Hoofdbibliotheek Albertina te Brussel en in privé collecties. Zij is vaste exposante bij Galerie Pinsart te Brugge. [www.pinsart.be]

Voor deze uitgave maakte Goedele Peeters de originele houtsnede So Long op 30  exemplaren – formaat 38  cm x 28 cm, Papier Pescia printmaking 300  gr.

Het boek Stilte in mij met houtsnede kost in voorintekening tot 13/10/2018 125 euro  (excl. portkosten: 6,50 euro); vanaf 14/10 : 150 euro  (excl. portkosten: 6,50  euro).

Te verkrijgen op de voorstelling in galerie De Zwarte Panter op 13  oktober, in de betere boekhandel of via: Uitgeverij P, Sint-Antoniusberg 9 • 3000 Leuven, Tel: 016 23 12 45 • e-mail: contact@uitgeverijp.be


Boekvoorstelling

Dit is mijn lichaam

Hans Claus

Vrijdag  9 november 2018 om  20u.
Parochiezaal van Nukerke, Nukerkeplein 6-10 te Nukerke

Programma

o Minister van Justitie Koen Geens leidt de avond in.
o Filmregisseur en televisiemaker Nic Balthazar bespreekt Dit is mijn lichaam.
o Hans Claus leest voor uit de bundel.
o Michel Van Gheluwe (contrabas) en Brecht Degryse (piano) spelen Sonata in A Minor van Giovannini (17de eeuw).
o Uitgever Leo Peeraer overhandigt het eerste exemplaar.
o Receptie.

Gratis toegang.
Inschrijven? Mail het aantal aanwezigen en eventuele voorbestelling van het boek aan contact@uitgeverijp.be.

De tentoonstelling Kruisweg loopt van 9 november tot 9 december in het salon van Glorieuxstraat 2, Nukerke (op 30 m van de parochiezaal). Alleen tijdens de weekends. Vooraf mailen naar hansclauspolen@hotmail.com

Binnen gevangenismuren krijgen de conflicten in de samenleving gestalte. Een democratie in crisis krijgt ogen en oren, vormt mensen die ze problemen noemt. Ze kan er niet mee om en exporteert ze, in de gevangenis tekenen zich de breuklijnen af van de last die niet anders opgelost geraakte. Want een oplossing zou de nachtrust verstoren.
Er was een schijnproces. Er was een executie die nooit voor een gerecht beslist werd. Er was een luid applaus en een zelf-geproclameerde rechtsstaat die zijn eigen principes wegjuichte. Hans Claus ziet de gevechtsvliegtuigen verveelvoudigen en rekt de empathie op. Hij kruipt in de huid van de terrorist, het monster waar wij niet meer mee kunnen praten. Opdat onze loopgraven zich niet zo hoog delven, dat ze graven worden. In de hoop dat de waarschuwing van de kunstenaar nog niet in dovemansoren valt.
Claus schilderde een hedendaagse gekleurde versie van de kruisweg en schreef daar gedichten bij.

Hans Claus (Kortrijk, 1962) werkt al dertig jaar in het gevangeniswezen en is momenteel directeur van de gevangenis van Oudenaarde. Hij is een artistiek-creatieve duizendpoot: schilder, beeldhouwer, fotograaf en schrijver-performer. Hij is tevens de bezieler van vzw De Huizen die een nieuw detentieconcept nastreeft. Meer informatie vindt u op hun website www.dehuizen.be.